Szef WTO rezygnuje ze stanowiska rok wcześniej niż planowano

Przez
Tokeneo
3 min czytania

Szef Światowej Organizacji Handlu powiedział, że rezygnuje ze swojego stanowiska rok wcześniej niż planowano, w kluczowym dla światowej gospodarki momencie.

szef wto

Rezygnacja szefa WTO

Niespodziewana rezygnacja Roberto Azevedo ma miejsce, podczas gdy WTO zmaga się ze skutkami pandemii koronawirusa oraz krytyką ze strony prezydenta USA Donalda Trumpa.

Światowy handel załamał się, a świat jest wystawiony na największe spowolnienie gospodarcze od czasów Wielkiego Kryzysu. Tymczasem Donald Trump oskarżył instytucję o niesprawiedliwe traktowanie Ameryki.

Pan Azevedo powiedział, że jego wczesna rezygnacja ze stanowiska dyrektora generalnego WTO jest "osobistą decyzją", która leży w najlepszym interesie organizacji.

"WTO być może nie jest doskonała, ale mimo wszystko jest niezbędna. To jest coś, co trzyma nas z dala od świata, w którym dominuje prawo dżungli, przynajmniej jeśli chodzi o handel".

Administracja Trumpa wielokrotnie oskarżała Światową organizację handlu o odejście od celu, jakim jest liberalizacja i ochrona rynków, i że warunki związane z wejściem Chin do organizacji w 2001 r. doprowadziły do utraty milionów miejsc pracy w Ameryce.

Zapytany rezygnację Azevedo, Donald Trump, który wcześniej zadeklarował, że Stany Zjednoczone opuszczą tę organizację, jeśli się nie zmieni, powiedział, że "nie ma nic przeciwko".

"Zostaliśmy bardzo źle potraktowani... Organizacja traktuje Chiny jak rozwijający się naród, dlatego otrzymują oni wiele korzyści, w przeciwieństwie do USA"

- dodał.

Konflikt Waszyngtonu z WTO

Informacje o odejściu Azevedo pojawiła się w szczególnie trudnym dla WTO momencie, kiedy spodziewany jest spadek światowego handlu do historycznie niskiego poziomu.

W zeszłym roku organizacja z siedzibą w Genewie pełniła jedną z głównych funkcji, arbitrażu w sporach handlowych, którą utrudniły Stany Zjednoczone.

Konflikt Waszyngtonu z WTO spowodował, że od grudnia 2019 r. zablokował on powoływanie sędziów do najwyższego sądu tej organizacji, zwanego Organem Apelacyjnym. Oznacza to, że organizacja ma zbyt mało przedstawicieli, by orzekać w najważniejszych sporach handlowych pomiędzy krajami.

Wraz z USA, inni członkowie, w tym Japonia i Unia Europejska, naciskają na WTO, aby dokonała ona gruntownych reform. Argumentują oni, że zasady globalnego handlu muszą odzwierciedlać nowe realia, w szczególności wzrost znaczenia Chin jako potężnej gospodarki, oraz rozwiązywać problemy takie jak subsydia państwowe i przymusowy transfer technologii.

Waluta Kurs Dokonaj zakupu

Kup Bitcoin Zainwestuj już dziś!

Drogi użytkowniku,

podczas przeglądania i korzystania z usług naszych serwisów wykorzystujemy pliki cookies, które służą poprawnemu i bezpiecznemu świadczeniu przez nas usług. Pliki cookies, czyli niewielkie informacje tekstowe, które są zapisywane na urządzeniu, z którego korzystasz w związku korzystaniem ze serwisu internetowego. Ich stosowanie ma na celu poprawne działanie stron internetowych serwisu Internetowego. Zamykając ten komunikat (klikając w przycisk “Akceptuję i przechodzę do serwisu” ) wyrażasz zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego śledzenia i zbierania danych oraz przetwarzania ich przez Tokeneo TEO OU, oraz akceptujesz politykę prywatności serwisu. Zamknięcie powiadomienia poprzez “X” wiąże się jednoznacznie z wyrażeniem zgody

• tworzenia statystyk – pomagających zrozumieć sposób korzystania przez Użytkowników z Serwisu internetowego, co umożliwia ulepszanie jego struktury i zawartości za pośrednictwem narzędzi analitycznych
  • określania profilu użytkowników – a następnie wyświetlania dopasowanych pod jego kątem materiałów w sieciach reklamowych,